Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Η διαφορά μας είναι η διαφθορά μας

Προ ολίγων ημερών είδαν το φως της δημοσιότητας κάποιες έρευνες που "αποδείκνυαν" πως η Ελλάδα είναι πρώτη, για ακόμη μια χρονιά, στη διαφθορά ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέτοιες έρευνες έχουν υπάρξει πολλές ανά τα χρόνια και πάντα η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στη διαφθορά. Φυσικά, δεν περιμένουμε εμείς οι Έλληνες τέτοιες έρευνες για να το ανακαλύψουμε. Το ζούμε στην καθημερινότητά μας. Η διαφθορά σε αυτή την, κατά τα άλλα, όμορφη χώρα βρίσκεται παντού και όλοι μας την έχουμε γευτεί αλλά και κυρίως εκθρέψει.

Η διαφθορά, λοιπόν, ζει, βασιλέυει και γιγαντώνεται στην Ελλάδα με το πέρασμα των ετών. Φυσικά ο μύθος ότι μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά είναι πέρα για πέρα αναληθής. Η διαφθορά σε όλη την Ευρώπη και γενικότερα τον δυτικό κοσμο που εχει κοινά χαρακτηριστικά οργάνωσης είναι το ίδιο υψηλή και βαθιά ριζωμένη σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη. Βέβαια οι Έλληνες προχωρούν και εδώ ενα βήμα παραπέρα. Η διαφθορά στη χώρα μας έχει ένα χαρακτηριστικό που στις υπόλοιπες χώρες εμφανίζεται πολύ λιγότερο. Γενικά η διαφθορά συναντάται όταν πρόκειται να παραβιαστούν νόμοι. Όταν δηλαδή κάποιος θέλει να διαπράξει κάτι μη σύννομο και να κινηθεί εκτός νόμου χωρίς να έχει αρνητικές επιπτώσεις και συνέπειες για την πράξη του αυτή. Είτε μιλάμε για φυσικά είτε για νομικά πρόσωπα. Στην Ελλάδα, όμως, το επιπλέον χαρακτηριστικό που την κάνει διαφορετική είναι οτι πλέον, κατα κανόνα, υπάρχει διαφθορά και όταν κάποιος θέλει να κάνει κάτι απολύτως εναρμονισμένο με τον νόμο. Η πικρή αλήθεια είναι για να καταφέρεις να κάνεις ο,τιδήποτε είτε νόμιμο είτε παράνομο πρέπει να "λαδώσεις"!

Αυτή η κατάσταση από την μεταπολίτευση και μετά γιγαντώνεται διαρκώς. Το χειρότερο απο όλα είναι πως πλέον είναι μια παγιωμένη κατάσταση και κανείς δεν αντιδρά. Όλοι το δεχόμαστε παθητικά λέγοντας πως έτσι έχουν τα πράγματα. Κάνουμε και μια ευχή να μπορούσε κάποτε αυτό να αλλάξει, βλαστημάμε και το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς που έφεραν την χώρα σε αυτή την κατάσταση αλλά αμέσως μετά με τις πράξεις μας, όχι μόνο δεν προσπαθούμε να το πολεμήσουμε, αλλά βοηθάμε να ποτίσει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά μας. Είναι πλέον φυσιολογικό να υπάρχει η διαφθορά και κανείς δεν δείχνει να κάνει κάτι για αυτό.

Το μεγαλύτερο λάθος που συστηματικά κάνουμε όλοι μας είναι ότι δεν δρούμε. Ρίχνουμε διαρκώς το ανάθεμα και το φταίξιμο σε άλλους (συνήθως τους πολιτικούς) χωρίς να βλέπουμε πως όλοι είμαστε το ίδιο συνυπεύθυνοι. Η διαφθορά είναι τόσο βαθιά στη λειτουργία του κράτους που αν δε δράσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, λύση είναι αδύνατον να δοθεί. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει απο τη μία στιγμή στην άλλη. Ειναι προαπαιτούμενο ένας ένας αλλά και όλοι να καταπολεμήσουμε τη μικρή διαφθορά που συναντάμε στην καθημερινότητά μας ώστε εν τέλει αυτή να χτυπηθεί στη ρίζα της.

Τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι ευοίωνα αφού οι Έλληνες δε δείχνουν την ουσιαστική διάθεση να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνονται να είναι πολυ επίκαιρα τα λόγια του τριακοστού πέμπτου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών John Fitzgerald "Jack" Kennedy "And so, my fellow Americans: ask not what your country can do for you - ask what you can do for your country". Πρέπει, λοιπόν, να αναρωτηθούμε τι πρέπει να κάνουμε ο καθένας ξεχωριστά ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που δηλητηριάζει όλο και περισσότερο την Ελλάδα και τους πολίτες της! Χωρίς μάχη δε λύνεται κανένα πρόβλημα! Ειδικά τόσο μεγάλο!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα λες φίλε Σοφέ, αλλά πρόταση για το πώς θα περιοριστεί η διαφθορά στην ταλαίπωρη χώρα μας δεν παραθέτεις.. Όπως πολύ σωστά επεσήμανες, πολλοί ξέρουν ότι η διαφθορά ζει και βασιλεύει, όμως προτάσεις σχετικά με έναν πιθανό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος κάνουν μόνο λίγοι. Αν μπορούσε κάποιος από τους Σοφούς να μας προτείνει κάτι, θα ήταν ενδιαφέρον.

Ανώνυμος είπε...

Σοφά τα λόγια του Κένεντυ....αν, ωστόσο, τα πει κανείς στην Ελλάδα, θα τον πάρουν με τις ντομάτες.

Δε μπορώ να καταλάβω πού οφείλεται αυτός ο εγωκεντρισμός και σταρχιδισμός που μας διακρίνει?
Πρώτα να εξυπηρετηθώ ΕΓΩ και μετά ο άλλος.

Τείνω να πιστέψω (όσο αστείο και να ακούγεται) πως αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι τα μισά ελληνόπουλα μεγαλώνουν με τις μανάδες τους να τα παραχαϊδεύουν "εσύ γιόκα μου είσαι ο καλύτερος μαθητής! Γιατί δάσκαλε δεν έβαλες στο γιό μου 10άρι???!!!!"

Ξέρω, πολύ απλοϊκή εξήγηση, αλλά είναι μία σκέψη που έκανα και ίσως μπορεί να επεκταθεί σε συζήτηση (ο τρόπος που τα ελληνόπουλα μεγαλώνουν από το σπίτι και κατ'επέκτασιν στην κοινωνία).